dijous, 5 d’abril del 2012

DE LR3 A LR4 - PANELL BÀSIC

Una de les primeres coses que sobta al passar de Lightroom 3 a Lightroom 4 és el panell Bàsic del mòdul de Revelar. La part central amb els reguladors de To han variat. N'hi ha que s'anomenen igual, n'hi ha que han desaparegut i altres que són nous. A més a més, i per acabar de complicar una mica més la cosa, en la versió 3 hi havia reguladors centrals que podien fer desplaçaments positius i negatius, i reguladors que anaven d'esquerra a dreta només amb desplaçaments positius, però ara amb la versió quatre tots els reguladors són centrals i  amb valors per defecte a zero. La figura A mostra l'aparença del panell Bàsic segons la versió 3 i 4 de Lightroom.

figura A

Observeu que els reguladors de Recuperació (Recovery), Llum de farciment (Fill Light) i Brillantor (Brightness) de la versió 3 han desaparegut a la versió 4, i que han aparegut els reguladors de Il·luminacions (Highlights), Ombres (Shadows), Blancs (Whites) i Negres (Blacks). De totes maneres, els reguladors que no han variat el nom sí que han variat la seva forma de treballar i els valors que utilitzavem normalment amb la versió 3 veurem que poden ser molt diferents amb la versió 4. Un exemple molt clar és el regulador de Claredat (Clarity), que ara amb valors baixos ja té un efecte molt evident. Però això, més que ser un problema, no deixa de ser un aspecte a afinar amb poques hores de pràctica amb la nova versió.

Després del desconcert inicial, personalment crec que el canvi ha estat positiu i que ara la interpretació dels ajustaments és més lògica i coherent. La figura B mostra les equivalències entre els reguladors de Lightroom 3 i els de la nova versió 4, segons la zona de l'histograma que afecten.


figura B

Així doncs si ara, amb la versió 4, volem recuperar alltes llums no desplaçarem el regulador de Recuperació (Recovery) cap a la dreta sinó que mourem el de Blancs (Whites) però cap a l'esquerra, ja que ha passat a ser un regulador central amb desplaçaments positius i negatius. Si volem aclarir ombres com feiem amb Llum de farciment (Fill Light) desplaçarem el regulador igualment cap a l'esquerra, com abans, però ara amb el regulador Ombres (Shadows). I si volem potenciar els negres desplaçarem el regulador Negres (Blacks), com fins ara, però enlloc de fer-ho cap a la dreta (partint d'un valor per defecte de 5) ho farem cap a l'esquerra (partint d'un valor per defecte de 0). Fixeu-vos que el mateix efecte de la Llum de farciment (Fill Light) el tenim amb caràcter simètric amb la introducció del regulador de Il·luminacions (Highlights), inexistent en la versió 3, amb la qual cosa l'efecte de l'Exposició (Exposure) ha reduït el seu àmbit de influència dins l'histograma.

Per acabar, comentar que el flux de treball estàndard que podíem aplicar fins ara d'allargar primer l'histograma per les dues puntes amb l'Exposició (Exposure) i els Negres (Blacks), i llavors afinar l'aparença general de to amb la Brillantor (Brightness), que ha desaparegut, i el Contrast (Contrast), s'ha invertit amb la versió 4 de Lightroom i ara primer és millor procedir a fer aquest ajustaments gobals i després ajustar i optimitzar les puntes de l'histograma amb els altres reguladors. Per això s'ha fet aquesta nova distribució dels reguladors de Lightroom 4, on el Contrast (Contrast) passa de ser l'últim de la part central dels reguladors de To, a la segona posició en ordre descendent.



6 comentaris:

  1. Hola Eduard,

    De nou, una feina magnífica.

    Entenc que aquest nou mòdul aconseguiria els mateixos resultats que un LR3 amb ajustos de corbes, però d'una forma molt més intuïtiva?

    Els ajustos de corbes paramètriques permeten fer el que comentes -abaixar altes llums, il·luminar ombres- però son poc agraïdes visualment. Suposo que ho han tingut en compte.

    ResponElimina
  2. Hola David,

    Aquests nous reguladors del LR4 fan el mateix que podia fer LR3 però de diferent manera i amb resultats una mica millorats. Tant ara com abans es pot fer el mateix amb corbes.

    Gràcies pel comentari company!

    ResponElimina
  3. Gràcies Eduard pels teus aclariments respecte al LR4. He aprofitat l'oferta pels educadors i l'he comprat. D'alguns comandaments ja havia trobat l'equivalència del LR3, ara, però ho tinc més clar.

    ResponElimina
  4. Excel·lent i molt didàctic el teu treball. Em serà molt útil. Gràcies.

    ResponElimina
  5. Hola Eduard, perdona per escriure aquí, però és que estic buscant una solució al meu problema, resulta que quan procés meves imatges en càmera raw 6. i en Lr 3 i en el LR4 quan vaig a passar-les a psc5 o biblioteca en Lr i processat ha perdut la meitat del que es veu en revelat, podries fer-me el favor d'aquest problema, gràcies, una salutació

    jmgconil30@yahoo.es

    ResponElimina