dissabte, 4 de juny del 2011

PÍXELS I BYTES

Després de comprovar que més d'un, jo inclòs, tenia curiositat per saber d'on sortien les Dimensions en píxels expressades en Bytes que ens dóna Photoshop en el seu quadre de diàleg Mida de imatge, vaig decidir agafar la calculadora i fer quatre comprovacions. Aquests són els resultats.

La mida digital d'una imatge la podem expressar en píxels o en Bytes, però ambdues mesures estan estretament lligades. La mida o pes informàtic (Bytes) de la imatge depèn del nombre de píxels i de la profunditat de color (bits) emprada per definir-los. Per tant, com ho fem per passar de píxels a Bytes?

Primer de tot hem de saber el nombre total de píxels que té la imatge i per això només cal que multipliquem l'amplada per l'altura en píxels. L'exemple de la figura A correspon a una imatge de 12 Megapíxels (MP) en color (RGB) i amb 8 bits de profunditat de color per cada canal. En aquest cas el nombre total de píxels seria: 4288 x 2848 = 12.212.224 píxels.

Per altra banda, si tenim en compte que la imatge en color de l'exemple té una profunditat de color de 8 bits per canal, disposem de 8 bits per cada canal (RGB) per definir cada píxel. Per tant: 8 bits x 3 canals = 24 bits/píxel. A continuació hem de multiplicar-ho pel nombre total de píxels: 24 bits/píxel x 12.212.224 píxels = 293.093.376 bits, que són els emprats per definir tota la imatge.

Ara només ens resta passar de bits a Bytes tenint en compte que 1 Byte = 8 bits. Així: 293.093.376 bits / 8 = 36.636.672 Bytes. En el quadre de diàleg de la figura A la unitat ha estat convertida a MegaBytes (MB) per més comoditat: 36.636.672 Bytes / 1024 = 35.778 KiloBytes (KB); 35.778 KiloBytes / 1024 = 34,94 MegaBytes (MB). Heus aquí que Dimensions en píxels: 34,9 MB.
figura A 

Si la imatge hagués tingut una profunditat de color de 16 bits per canal només caldria repetir els càlculs substituint 16 bits a cada lloc on hem emprat 8 bits. O si la imatge hagués estat en color (CMYK) hauríem multiplicat els bits de profunditat de color per 4 canals enlloc de 3. Mentre que si hagués estat en escala de grisos només hauríem de multiplicar per un sol canal.

Cal aclarir, però, que aquesta mida de la imatge no correspon exactament amb la mida en disc, ja que aquesta darrera depèn del format que escollim per guardar l'arxiu i del tipus de compressió o no que aquest apliqui. Per tant les dimensions en píxels mesurades en Bytes ens dóna una dada objectiva del pes de la imatge sense estar supeditada al format d'emmagatzematge de la mateixa.

També podem veure el pes de l'arxiu a la part inferior esquerra de la finestra del document obert amb Photoshop, si cliquem al triangle petit que hi ha i seleccionem Mides d'arxiu. Llavors ens surten dos valors separats per una barra (/). El valor de l'esquerra és el que hem explicat d'on sortia en aquest article, i és força semblant a l'espai en disc que ocuparà si Acoblem la imatge i el guardem en format PSD. I el de la dreta té en compte, a més a més, l'espai extra necessari per guardar totes les capes i canals que conté l'arxiu. Per acabar, si tornant a clicar al mateix triangle petit seleccionem Mides virtuals, el valor que sortirà serà el de memòria RAM i de disc virtual que utilitza Photoshop pel fet de tenir oberta la imatge per tal de processar-la.




4 comentaris:

  1. Molt aclaridor Ed, em sona a una petita discusió d'un dimecres de reunió (je,je,je). Felicitats pels articles estan molt ben explicats.

    ResponElimina
  2. Com sempre, un altre entrada espectaular!

    ResponElimina
  3. Quan ens vas parlar d'una calculadora em vaig espantar...

    Com sempre, boníssim article.

    A més, t'has enrecordat del gran oblidat de la fotografia; el mode CMYK.

    Salut!

    ResponElimina
  4. Genial Ed! Nocions basiques molt ben desenvolupades. Dic basiques però queda clar que no tothom ho tenim tant clar tot i sent basic!

    Chapeau!

    ResponElimina